RHAPSODY

Via de Duitse Bocht naar de Kielerbocht

20160518_104924Op 17 mei gaan we met de stroom mee naar de zeesluis bij  Brunsbüttel. Alleen al met de genua gaan we bijna 8 knopen.Voor de sluis liggen we te wachten op het witte licht om de sluis in te mogen varen. We zijn inmiddels op het Nord-Ostseekanaal ofwel het Kielerkanaal. Het kanaal is 100km lang. We splitsen dit in 2 stukken en hebben een fourageermoment in Rendsburg. Hier zijn de Aldi en Lidl op loopafstand. Nooit gedacht dat we hier ooit boodschappen zouden gaan doen.

We  gaan op zoek naar broodmixen.P1000314 Erg lekker om deze te gebruiken in onze broodbakmachine. De omvormer werkt goed en terwijl we aan het varen zijn, vult de boot zich met vers gebakken broodlucht . Niets lekkerder dan een vers knapperig warm kapje brood.

P1000202

Kielerkanaal

Het kanaal wordt druk bevaren door grote zeeschepen en we voelen ons klein. Verder lijkt het alsof we door een bos varen. Weerszijden is begroeid met prachtige bomen. Af en toe zien we een brug of veerpontje gaan. Vandaag is “Tru” weer voorbijgekomen. Zij heeft een tip tegen de hik en verdraaid het heeft gewerkt; Knijp in het tweede kootje van de wijsvinger en de hik stopt.

P1000315

Holtenau

 

Bij Holtenau  gaan we door een supergrote sluis. Ik moet hier van de boot afspringen op drijfsteigers. Een wiebelende ondergrond. “Nooit van de boot afspringen”,  hoor ik ergens een stemmetje van een zeilinstructeur zeggen. “Alles vanaf de boot”.  Hier zijn echter ringen waar de lijnen door moeten en waag ik de sprong. Gelukt. De volgende uitdaging is de hoge kade via een ladder te beklimmen want er moet sluisgeld betaald worden. Terwijl ik  eerst nog maar naar voren van de sluis  loopP1000316 voordat ik de verticale ladder van 3 m op ga , wordt er door de Wijsneus van Haarlem geroepen dat de sluisdoorgang vrij is.  Is die klim me gelukkig bespaard gebleven.  In Holtenau liggen grote Nederlandse charterschepen. Een bijzonder fraai gezicht om ze ook hier te zien zeilen. Het weer is ons goed gezind. Zo’n 3 tot 4 beaufort  met een zonnetje. De temperatuur ligt rond de 20 graden

 

Baloe

Na Laboe ,  een ankerplek bij Maasholm verblijven we 2 nachten vanwege mist, regen en geen wind in Spodsbjerg .  Een plaatsje op Langeland dat zich vnl. richt op sportvissers. De Deense gastenvlag hangt nu te wapperen in de wind.

De haven meester is niet de meest behulpzame man terwijl ik toch echt heel vriendelijk doe.  De belangrijkste vraag heb ik daardoor niet gesteld: “Hebben we een muntje nodig voor de douche”. Die avond ben ik noodgedwongen op zoek gegaan naar iemand die mijn 10kronen muntje (pfff ,had ik gelukkig nog van een eerdere reis) kan wisselen voor 2 van 5!

20160523_152520

Spodsbjerg

Via een Engelsman bij 2 Duitse toeristen is het gelukt! Op naar de douche, krijg je maar 3 minuten warm water!!Dat is heel hard werken om het zout uit mijn haar te krijgen, te verzorgen en te vervolgens weer uit te spoelen..en dan moet John ook nog…Een  record! Als we aan boord douchen, kunnen we ook niet zoveel water gebruiken. Alvast geoefend!

 

 

“Life is a journey. Enjoy the ride”

 

 

Vandaag 23 mei via Skype contact gehad met mijn zusje. Dank ,jan en Jacq voor het het oefenen en het gesprek via Skype  en dankzij de hele goede internet verbinding hier.

2 gedachtes aan “Via de Duitse Bocht naar de Kielerbocht

 1. Jos

  Wat zijn jullie je droom aan het beleven zeg! ziet er gaaf uit.
  wij houden jullie zo nu en dan eens even in de gaten!!

  veel plezier en groeten vanuit het thuisfront bij Protec!

  m.v.g.
  Jos Koopmanschap

 2. Joke en Rien

  Ja dat afstappen bij Holtenau! En dan hebben jouw benen nog een redelijke lengte Ada! Wij hebben het opgelost met zo’n stepfender, niet alleen handig voor Holtenau is al vaak gebleken.
  groet