RHAPSODY

Kick em Jenny

“Zeilen we er straks precies overheen?” “Waar over heen?” “Over die vulkaan!” “Vulkaan? Waar?” “Onder water.” “John zoemt in op de plotter. Precies op onze koerslijn verschijnen verbodsbordjes op de kaart. “Hier bedoel je?” “Ja, daar. Daar zit een submarine vulcano” “En daar mag je niet boven zeilen?” “Nee, John dat mag niet,” zeg ik. Voor alle duidelijkheid ik ga even terug in de tijd naar de zeiltocht van Prickly Bay naar Tyrell Bay op Cariacou Island.

Onderweg naar Kick em Jenny

We vertrekken rond half 9 met mooi weer. Het is een kleine 40 mijl varen en met een verwachte snelheid van 6 knopen ligt het anker tussen15.00 en 16.00u weer in het zand. Voor alle zekerheid maar vooral om relaxed te zeilen hebben we het grootzeil twee keer gereefd. De genua maken we kleiner en groter afhankelijk van de windsterkte. We lopen lekker. We blijven wat uit de kust om niet in de luwte van het eiland te komen. Met zo’n 6 à 7 knopen en soms bijna 8 schieten we heerlijk op. Met al die mijlen op onze naam is dit maar een kippeneindje. Niets bijzonders dus. Maar wel eentje met een bijzonder randje. Een kraterrandje om precies te zijn. Onder ons ligt een vulkaan ontdekt in 1939 toen het spontaan begon te spuwen. Kick em Jenny. Ooit behoorde die naam een eiland toe die nu Diamond Rock heet. Vermoedelijk is de naam verbasterd uit het Frans: cay que gêne. Wat extreem tuig betekent en doelende op de zeecondities in deze omgeving. Een betere naam voor een naar bootjes kickende vulkaan bestaat niet.

“Is tie nu actief?” “Ik hoop het niet.” Het zal ons toch gebeuren dat net wanneer wij er overheen varen dat ding begint te sputteren. Dat riscico wil ik niet nemen. We houden de vulkaan aan stuurboord en gaan op veilige en aanbevolen afstand voorbij. Ik ben toch een beetje nieuwsgierig of het water hier merkbaar warmer is. John kijkt op de meter. “Geen verschil, Ada” Vrolijk zeilend en zingend gaan we verder: “Zeilen, zeilen, zeilen op een vulkaaaaan!”

Zie ons eens gaan in het filmpje

Aanloop van Tyrellbay

De kick van Jenny!

Een paar dagen later horen we dat de vulkaan een kick gegeven heeft en code oranje krijgt. Oeps  ….:)

 

“Alive and kicking”

 

2 gedachtes aan “Kick em Jenny

  1. Eline

    Natuurlijk gebeuren er dit soort bijzondere dingen bij jullie! Ik kan me nog een voorval van IJsland (van ons) herinneren dat daar een paar dagen nadar wij er weg waten de boel uitbarstte… bizar!!!

    Ps werk je jullie bucketlist bij???

    Liefs