RHAPSODY

Schone zee? Doe mee!

Drie Waterflesjes, lege chipszak, 3 plastic bekertjes, plastic  bakje, stukjes visnet, bindmateriaal, vuilniszak, een stuk plastic emmer en meer… is onze vondst op het strand van Vlieland na een wandeling van ruim een half uur.20160618_175206

Dit keer geen mooi reisverhaal of prachtige foto’s van vergezichten.  Nee, nu  ff wat anders. Een statement  over afval.

Plastic soep

Het zal je laatste

avondmaal maar zijn

Loesje

In korte tijd is mijn aandacht  een aantal keer uitgegaan naar  het belang van het opruimen van onze zooi.   Vooral van plastic. Dat heeft me aan het denken gezet en wil het delen met jullie.

De havenmeester in Cuxhaven heeft speciale visnetjes staan om afval op te ruimen. “Goed initiatief´, zei ik. Hij heeft een heel betoog gehouden hoe gek wij mensen zijn. “Wij gebruiken achteloos heel veel plastic en gooien het zo makkelijk weer weg.  Plastic verdwijnt niet. De zee en stranden liggen al vol met minuscuul kleine plastic deeltjes”, vertelt hij zijn verhaal  hoofdschuddend. “De vissen eten het op met alle gevolgen van dien.” Het opruimen is zijn kleine aandeel voor een schonere wereld. Ook ik heb op de steiger gestaan om het vuil  day bij vloed de havenkom instroomt op te ruimen. Perfectionistisch als ik ben, sla ik zelfs de kleinste snoepwikkeltjes niet over.

Op worden de strandgangers opgeroepen om mee te werken aan een schoon  strand. “Schoon strand? Doe mee!” , stond er bij een grote afvalbak.Zie ons resultaat op de foto.

Een student uit Nederland gaat een proef doen op de Noordzee om plastic op te zuigen. Dit wil hij later toepassen op de oceaan om daar de grote plastic soep  te verwijderen .  

Duikers hebben onlangs  2000 kilo plastic visnetten uit de Noordzee gehaald.

Het zijn allemaal prachtige initiatieven. Zou het niet nog mooier zijn als we allemaal vanaf nu de hoeveelheid plastic beperken. In ieder geval opruimen zodat het niet in het milieu komt. Ook al  is  het nvan iemand anders geweest  wat op de grond ligt. Zijn  we allemaal  verantwoordelijk  voor een mooi en leefbare aarde, of niet? In Vlieland zou bijvoorbeeld naast krabben vangen ook afval  vissen met een netje een sport kunnen worden.  Het is dezelfde handeling en beter voor ons welbevinden (en vooral ook voor  de krabbetjes ;).

Bekijk het stuk eens over   plastic soep  en wees net zo verrast als ik .

260px-North_Pacific_Gyre_World_Map

De plastic soepvindplaatsen

“ Be the change you wish to see in the World”

-Mahatma Gandhi-

5 gedachtes aan “Schone zee? Doe mee!

 1. Eline

  Goed initiatief! Wij passen het toe op onze prachtige bossen. Het is zelfs al zo dat de kids spullen zien en aangeven dat dat niet hoort. Dus wij sjouwen het braaf mee. Wat ook erg gaaf is, is van de recycle initiatieven. Echt supervet!

 2. Piet,

  het is een waarde gedachte op al die plastic bekertjes en flessen en andere troep op te ruimen
  en waar het hoort ,wij kunnnen het wel meenemen. Maar blijkbaar als het leeg is niet mee terug, (zoals vele Sporters ) e.a.

 3. Piet,

  Goede Middag tortel duifjes van de Rhapsody,

  John nog gefeliciteerd met je 48 verjaardag namens de Fam. Huibers

  dan wens wij jullie een gezellige middag/avond toe.