RHAPSODY

even ertussenuit

“whAda, whAdaaah!” Ergens vaag hoor ik Johns door het water vervormde stem. “Dwhaar!”Ik volg zijn wijsvinger en kijk om. De schrik slaat me om mijn hart. Ik kijk regelrecht in een grote bek. In a split second realiseer ik me dat dit dier de reden is waarom we hier zijn. Nu ik oog in oog met het dier zwem, gaat mijn hart te keer als een gek. Het is een manta. Reusachtig groot naast me. Vliegend, klapwiekend vliegt hij door het water. Het maakt achtjes, duikt omlaag, keert om en zwemt vlak boven ons langs met zijn bek wijd open. De onderkant van zijn lichaam is wit met grote openingen. De bovenkant is zwart met grijze tekeningen. Gele visjes zwemmen met hem mee. Sucksharks vast gezogen aan zijn lijf volgen alle bewegingen. Schoonmaakvisjes doen hun best om hun werk te klaren terwijl de reuzenmanta zijn manoeuvres uitvoert. Het is een ware vliegshow onderwater. De reuzenmanta laat zich van alle kanten bewonderen en trekt niets van ons aan. Ik bibber en shake door dit wonder der natuur. Kippenvel over mijn hele lichaam. Ik bibber en shake ook van de kou. Ik negeer het. Dit is te mooi om bij weg te zwemmen. Na nog een goed half uur moet ik echt het water uit. Ik heb nu al spijt dat ik weg zwem.

Orare is het eilandje waar we voor anker liggen. Het is verlaten. Enkele huisjes staan nog overeind.  Als  we het eilandje naderen, zwemmen twee grote grijze roggen weg die in het zeer ondiepe water een zonnebad namen. We verblijven hier twee nachten. Even ertussenuit

’s Morgens als ik buiten kijk, zie vinnen boven water komen. Het zijn drie manta’s die heen en weer zwemmen. We zwemmen en drijven opnieuw langs het tien meter hoge rif. Talloze vissen zwemmen om ons heen. Hele grote en juist hele kleine. In allerlei kleurschakeringen komen ze te voorschijn als je de tijd neemt.

Toch trekt de metersgrote manta al onze aandacht. Ademloos kijken we toe. De manta duldt onze aanwezigheid. Zonder blikken of blozen zoekt hij zijn weg door het water en scheert vlak langs ons heen. John duikt naar beneden en zwemt even met hem mee. Als de manta en John vlak onder mij doorgaan, kan ik de ware grootte zien. Een spanwijdte van zeker 3 meter. Wat een wonder.

I’m a Thalassophile:

a lover of the sea, someone who loves the sea or ocean

 

5 gedachtes aan “even ertussenuit

 1. Harry Vis van der

  Hoi lieverds, wat een mooie beelden met die drone en onderwatercamera. Echt heerlijk om naar te kijken. Ik had een Opel Manta en wist pas later wat een fantastisch dier dat is. Hij hangt ook in Blijdorp (snif).
  Prachtig. En het vraagt om meer.

 2. Susan

  Wow, jullie beleven zoveel gaafs. Tof dat wij steeds mee mogen en kunnen genieten.
  Keep calm and enjoy!

 3. Tom

  Heel indrukwekkend allemaal. Zeer fraaie beelden hoor. Binnenkort een serie op televisie met Erica Terpstra misschien?

 4. Minke / Eastern Stream

  Wow, wat ontzettend prachtig!!! En wat een ervaring. Stiekem wel een beetje jaloers… Geniet van jullie tijd daar. Ik denk dat we einde van dit jaar ook de Pacific in gaan. Eerder dan gepland, dus wie weet komen we jullie nog ergens tegen. Liefs Minke