RHAPSODY

De crew van de Rhapsody

Ada

Ik kom uit een  klein dorp,  Koudekerk aan den Rijn.  Veel ervaring met varen heb ik als kind niet meegekregen. Mijn moeder was zeer bang voor water.  Ik leerde groot ontzag te hebben voor water en vergrootte langzaam mijn grenzen. Zo leerde ik  roeien in mijn opblaasbootje, varen in  de roeiboot van mijn broers op de Rijn en en zo nu en dan een zeiltochtje.Via Scouting Van der Does Liethorp leerde ik John kennen. Een van onze eerste afspraakjes was op zijn zeilboot,  een Varuna.Achteraf bleek dit de ultieme test; geen  zeilplezier, geen relatie! De relatie bleef en zo ook het zeilen.

John

Ik ben  geboren in Leiderdorp. Mijn zeilervaringen deed ik op in een stalen vlet van de scouting naar de Wijde Aa en naar het Braassemmermeer.  Al jong had ik mijn eigen zeilbootje, een Flying junior en daarna een Varuna. Heel vroeg in het  voorjaar kon je mij zeilend op  de Kaagerplassen aantreffen. Jaren later tijdens een zeilvakantie in Griekenland ontmoette ik een Nederlands echtpaar. Zij waren daar met hun zeiljacht  en vertelde enthousiast over hun gemaakte reizen.  “Dat is pas leven”, dacht ik.  Mijn eerste zeezeiltocht was met Kees,  mijn voormalige werkgever. Samen zeilden  we naar Denemarken naar het Limfjord. Het was  de eerste stap van het verwezelijken van  mijn droom..

De Varuna ging weg en Amigo,een Friendship 22,  kwam er voor in de plaats. Ada’s eerste zeilervaringen  op het IJsselmeer beleefden we met dit prachtige bootje. Er stond een stevig windje met spannende golven in vergelijking met die op de Kaag en Braasem.  Het grotere water smaakte naar meer en Amigo  werd met pijn in het hart verkocht voor Sueño, een Dehler 28. Hier hebben we prachtige tochten mee gemaakt in Friesland, de Waddenzee en Zeeland.

Niet alleen de boten werden groter ook onze kennis.  Vaarbewijs 1 en 2 en ook kustnavigatie, marifoon  zijn gevolgd. Ada breidde haar zeilervaring uit met zeillessen op onze eigen boot en les te nemen bij de zeezeilschool in Scheveningen. Het echte zeezeilen kwam steeds dichterbij.  In 2008 zaten we  samen met een glas champagne  heerlijk in het zonnetje op onze eigen boot aan de overkant in Lowestoft .That’s a jolly good life” vonden  de Engelsen.

In 2011 op een mooie voorjaarsavond voor anker op de Westeinder  mijmerde we over een verre reis met de boot. “Zou dat mogelijk zijn”. We verkochten de dehler en 2012 werd een “bootloos” jaar en  zijn we op zoek gegaan  naar de boot die ons mogelijk  de wereld zou overzeilen.  We waren op slag verliefd op een plaatje van een Breehorn 37 en na het lezen van een artikel in Zilt waren we ervan overtuigd: Dit is de ware!  In het voorjaar van 2012 zijn we met een valkje langs de werf gevaren en waren toen al verk(n)ocht.

Nu in 2016 kunnen de trossen los en gooien we het roer om. Ada  na 25 jaar ervaring in het onderwijs in Alphen aan den Rijn en John na 30 jaar als projectleider in de electrotechniek en brandmeldinstallaties  gewerkt te hebben.

stavoren

John is de schipper, kok,visser, techneut en maakt contact via SSB.  Ada neemt het roer ook in handen en zal zich daarnaast bezig houden met de planning, bevoorrading,  navigatie. en assisteren bij allerlei klussen.

We gaan verreikend verrijkend  een nieuwe horizon verkennen. Hoe verreikend gaan we beleven. Verrijkend zal het zeker zijn of dat nu midden op zee , in een idylische baai,  in een onbekende haven of tijdens een spontane ontmoeting zal zijn.

E-Mail: crew@sy-rhapsody.nl

 

11 gedachtes aan “De crew van de Rhapsody

 1. Jolanda

  Ik vind het ongelofelijk stoer van jullie!!!!
  Wens jullie een prachtige reis!
  Liefs Jolanda en Lanka

 2. Jan Jacqueline Devilee

  Blij dat wij, als zus en zwager ook hebben mee mogen dragen aan jullie opbouwende zeil carrière , wensen wij jullie een behouden vaart. We zullen jullie op de voet (?) Volgen.

  Met nautische groeten van Jan en Jacqueline.

 3. Eline

  Hi guys, finally de site is in de lucht! Wat een mooie entree voor jullie avontuur. Foto’s zijn echt gaaf!

  Wij gaan heerlijk met jullie “mee” op reis! . Ik heb er zin in

 4. Rie en Theo Wand

  Ook wij vinden het geweldig wat jullie gaan doen. Ook wij als landrotten wensen jullie een behouden vaart en zullen regelmatig jullie reis volgen. Alle goeds gewenst en hartelijke groetjes van ons.

  Rie en Theo Wand

 5. RHAPSODY

  Lieve Ada en John.

  Wat een reis gaan jullie maken. “De reis van je leven”. Geniet van alle mooie en wonderbare dingen. We zullen veel aan jullie denken. En gunnen jullie deze reis van harte! ’n Mooie leeftijd om dit te beleven. Zorg goed voor elkaar. En laat ons wat horen, dan genieten ook wij, met jullie mee.

  Goede Vaart en een behouden thuiskomst.

  Heel veel liefs, Pa en Mama.

 6. Douwe Terpstra

  Namens de redactie van de Breespraak wens ik jullie een geweldige en vooral ook veilige reis. We volgen jullie via de website en de AIS (wat een superuitvinding is dat). Als jullie geen bezwaar hebben, plukken we af en toe een stukje van de website voor publicatie op gewoon papier. Dan kunnen de niet-zo-website-gebonden leden van onze vereniging ook kennis nemen van jullie avonturen. Zeker in tijden wanneer de aanvoer van kopij voor ons verenigingsblad wat tegenvalt is dat fijn. Je mag me natuurlijk ook stukjes met foto’s (bij voorkeur groot en in RAW-formaat) toesturen.

  Veel succes en hou het roer recht!

  Douwe Terpstra – redacteur Breespraak van de vereniging Breehornzeilers

 7. John & Natascha Soek

  Wat een geweldige uitdaging. Idd losgooien en gewoon gaan. Later is nu. Wij zijn nu ook aan het rondneuzen voor een Breehorn 37, om onze dromen te verwezenlijken. Dat zal eerst wat dichterbij zijn, maar het doel: Scandinavie, Engelse kust, Nederlandse- en Belgische kust.
  M’n vrouw en ik blijven jullie blog volgen. Heel veel plezier en goeie wind.

 8. Adelheid Greven

  Nog maar net in jullie reisverhaal gestapt, heerlijk lezen. Dat worden late lees-uurtjes, ik wil alles weten! Geniet van jullie schitterend avontuur.
  De crew van SY/Pat Panick, ook een Breehorn!

 9. Kees en Anita

  Hoi John en Ada,
  Al een tijd geen verhalen meer ontvangen van jullie! w.s. Omdat ik een nieuw mailadres heb. Waar zijn jullie nu? Ik hoop weer wat van jullie te horen.
  Gr. Kees en Anita

 10. Paul kreukniet

  Hoi Ada en John, wij hebben elkaar kort gesproken op Fatu Hiva in de baai van Omoa en zagen jullie boot de Rhapsody vandaag liggen in de baai van Hanavave. Wij zijn met een klein visbootje weer teruggevaren voor nog een paar dagen vakantie op Hiva Oa, hiken en paardrijden is daar fantastisch. Eerder hebben wij twee weken met vrienden rond gezeild in de Leeward Islands vanuit Ra’iatea.
  Wij wensen jullie nog heel veel plezier op jullie verder wereldreis. Een Breehirn is een heerlijke boot voor deze reis. Grs. Paul en Nicole Kreukniet