RHAPSOnews.nl brengt u zoals altijd het laatste cruisersnieuwtjes. Het regenseizoen is echter aangebroken. Dat betekent het einde van het cruisersseizoen. Charterboten liggen in de havens. Veel zeilers hebben hun boten achtergelaten in een marina of aan een mooring. Het grootste deel van de Nederlandse vloot ligt op de ABC-eilanden. De “rondjeatlanticzeilers” zijn weer in Europa. De scheepsverrichtingen tussen verschillende ankerplaatsen liggen in verhouding met het hoogseizoen vrijwel stil. Kortom, het is komkommertijd in de Eastern Carieb. De RHAPSOnewsreporters hebben desondanks de interessantste berichten uit Cul de sac du Marin voor u weten te bemachtigen.
Zaterdag 17 juni:
Topdrukte bij kortingsactie Victron
De winkel niet veel groter dan 2 bij 2 staat vol met Victron producten, aspirante kopers en andere belanstellenden.
Vriendin aan het woord: “John heeft een nieuw speeltje gekocht. Een laadregelaar van Victron. Als voor een snoepwinkel stonden hij en Henk voor de etalage.Beide mannen hebben nu een MPPT met een flinke korting kunnen bemachtigen. Via bluetooth kan John nu zien hoeveel KWh hij binnenhaalt via de zonnepanelen. En nog belangrijker de accu’s worden nu vertroetelt en gaan dus langer mee door een floatmodus. Het is the talk of the day tussen de mannen. Nog een aantal praktische aanpassingen met Victronhulpmiddelen zijn gemaakt zoals een handige schakelaar. Ik hoef (en John ook niet) nu niet meer onhandig mijn arm via het kastje met vuilnisemmer op de tast de omvormer aan te zetten.”
Dinsdag 20 juni:
verdachte activiteiten onder catamaran
Ooggetuigen zien tijdens een zware regenbui een paar onverlaten tussen de twee rompen van een catamaran. Bij navraag bleek het om schuilen voor de regen te gaan. Het liep met een sisser af.
De plaatselijk supermarkt heeft een eigen dinghysteiger. Dus, voilà, alle boodschappen van karretje zo in bijbootje gekieperd. De grootste uitdaging van het boodschappen doen is niet het sjouwen maar de timing precies tussen twee buien door. Want buien zijn vele malen sneller dan wij kunnen varen. Geeft niet. Met die talloze grote catamarans in buurt is er altijd een plek om te schuilen. Goed mikken, gas terug, op tijd bukken en hup de dinghy is onder de boatport geparkeerd. Vrolijk èn met droge boodschappen varen we vervolgens weer verder.
Vrijdag 23 juni:
“Hurricane”-beleid uitgelekt
Tijdens een heimelijke missie is deel van een nieuw orkaanbeleid uitgelekt. Van de daders, vermoedelijk leden van de Z*nzb*rgroep, ontbreekt elk spoor.
Woensdag 28 juni:
Eerste bootvluchteling op Martinique
Geruchten gaan dat Martinique zijn de eerste vluchteling in de boeken kan noteren. De jongeman van 25 komt uit Venezuela. Hij heeft een Franse vriendin en wil gaan dienen in het Franse leger.
Vrijdag 30 juni:
Vrouw smokkelt blikjes op festival.
Het marinaterrein is afgezet met hekken om het festivalpubliek in goede banen te geleiden. Ondanks de vele beveiligers lukt het een vrouw om blikjes drank naar binnen te smokkelen.
De marina heeft een concert georganiseerd. Een prachtig podium staat klaar op de steiger. Met een beetje fantasie is het ons Concert at Sea. Nee das bluf. Er staat 1 band op het programma. Voordat de band begint is er een officieel gedeelte. Pff ff doorheen. De enigen die al aan hun feestje begonnen zijn, zijn muggen. Mijn moves zijn niet te evenaren. Niet op de muziek maar om die muggen te misleiden. Ik besluit naar de supermarkt te gaan om een spuitbus anti-mug te kopen. Nu ik er toch ben, neem ik ook wat te drinken mee. Bij terugkomst word ik door beveiligers tegengehouden. Blikjes mogen niet naar binnen begrijp ik uit hun Frans. Ik sta een beetje onnozel en teleurgesteld te kijken. Ze weten even niet wat ze moeten doen. “En bateau”vraagt hij dan.” Oui, oui en bateau. Ja ik ga naar de boot,” zeg ik terug en mag vervolgens doorlopen. (De route naar de dinghy steiger is namelijk over het festivalterrein. Dûhhû!!) Eenmaal terug worden de benen ingespoten en zijn we er klaar voor. De band is immens populair. Een waar feestje. Onverstoorbaar gaat de band en menigte door met feesten als het water magisch aangelicht door spotlights uit de hemel naar beneden stort. Druppels warm water druipt over mijn gezicht. Het kan de pret niet drukken. Heerlijk zo’n dansavond weliswaar op onbekend Franse muziek maar een swingende beat .
Zondag 2 juli 2016:
Zeilboot gaat in vlammen op.
Zondag vroeg in de avond wordt de baai opgeschrikt door een uitslaande brand. Brandweer te water heeft na een uur de brand meester. Belendende boten worden in gaten gehouden.
Na het eten schrikken we van vlammen op een boot verderop. We denken dat ze een BBQ aansteken. Even later zijn de vlammen gedoofd. We vertrouwen het toch niet helemaal. John houdt het een tijdje in de gaten. De vlammen blijven uit. We zien geen rook. Er is niks meer te zien. “Toch een BBQ?” Ondertussen spoel ik de afwas. John komt ook binnen, droogt de vaat af die ik nu afwas. Als hij daarna de theedoek buiten te drogen hangt, hoort hij een doffe knal. “Ada! Die boot staat in de fik!”hoor ik hem roepen. Ik kijk door ons slaapkamerraampje. Ik geloof mijn ogen niet als ik zie wat er zich in de verte afspeelt. Een grote vuurzee. In amper een kwartier tijd staat de boot in lichterlaaie. Een niet te onderdrukken knoop in mijn buik ontstaat. “Hadden we maar beter gekeken. Dit kan een BBQ toch niet veroorzaken? Was er al die tijd binnen in de boot onzichtbaar voor ons een vuur aan het smeulen? Hebben wij daarvan een kleine uitspatting gezien?”Een blusboot is onderweg. Verschillende ploffen zijn hoorbaar. De blusboot blust met een mager straaltje. Een tweede heeft meer power maar dat valt steeds uit. Langzaam zien we, tussen de hoge vlammen door, de mast overboord gaan. Wat een nachtmerrie. Het valt niet mee om te blussen drijvend op water. Steeds opnieuw manoeuvreren de boten zich weer op de juiste positie. Drie uur later is het vuur eindelijk geblust. Dit wil ik never-nooit-niet meemaken.
‘s Morgens hangt een helikopter boven de onheilsplek. De boot is weg. Gezonken? Versleept? En van wie was die boot? Waar zijn de eigenaren? Op het cruisersnetje wordt die vraag neergelegd maar op dit moment weet niemand het antwoord. De baai zelf ziet eruit alsof er niets gebeurd is.. Later in week komt het bericht binnen dat de boot gezonken is. Mogelijk heeft een kapotte accu het probleem veroorzaakt.(red RHAPSOnews.nl)
Maandag 3 juli:
Grote doorbraak:Waterbesparende douche ontdekt
Het regenseizoen met de tropische regenbuiendouche heeft grote voordelen.
John, een fervent gebruiker, vertelt:“Het grootse voordeel is de toevoer van zoet water in de juiste temperatuur en hoeveelheid. Een bui hoor en zie ik goed aankomen. Als ik dan in mijn blootje met douchegel klaar sta, kan ik bij de eerste stortbui me volledig inzepen. Na een korte pauze gaat de straal bij de tweede stortbui weer helemaal open en spoelt zout, zeep en zweet van mijn lijf af. Zo het afvoerputje in. Daarna heerlijk fris te kooi.” Hij heeft nu al tenminste 1 vrouwelijke trendvolger (red RHAPSOnews.nl).
Dinsdag 4 juli:
Fransman redt dom blondje
De chartervloot ligt in de marina. Stil is het niet want allerlei werklui zijn bezig om de boten weer tiptop in orde te maken voor het hoogseizoen aan het van dit jaar.
Dat ze soms voor rare klusjes komen te staan, vertelt het volgende verhaal: Aan het eind van de middag keer ik terug bij onze dinghy. Ik steek de sleutel in het hangslot. Draai het een kwartslag. Tenminste dat denk ik. Er is geen beweging in te krijgen. Hoe ik ook mijn best doe. Het slot blijft dicht. “Jakkes, na 1 regenbui is dat ding alweer verroest?” Nog eens proberen. Nope, werkt niet mee. Gelukkig is er een knappe Franse zeiler aan boord van zijn boot aan de andere kant van de steiger. Deze leukerd spreekt nog Engels ook. Hij begrijpt direct dat ik WD40 nodig heb om het slotje te smeren. Hij komt even later te voorschijn met een spuitbus. De laatste druppels perst hij eruit. Het effect is nihil. Geen enkele beweging . Nieuwe spuitbus WD40. Aan alle kanten lekt de kruipolie uit het slot. Nog niks. “It’s easy to cut such a cable.” Ik kijk m aan. “I’ll be patient.” Driftig wrik ik het sleuteltje heen en weer. Vanaf zijn boot geeft de man in het Frans compleet met zaagbewegingen aan dat hij wel een zaag heeft. “Non,non.” Tot mijn grote schrik zie ik ineens dat de kleur van de sleutel anders is dan anders. Ik check de sleutel bos. Nee hè. Ik heb de verkeerde sleutel. Hoe stom kun je zijn. Beschaamd wissel de sleutels om. Dankbaar van het gewrik af te zijn opent het slotje als een zonnetje. Dit ga ik die man echt niet vertellen. Vrolijk zwaait de man me uit als hij ziet dat het me gelukt is. “Patience works ,” roept hij me lachend na. “Yes, merci beaucoup”.
Woensdag 5 juli:
Voorproefje zomerstorm, catamaran ternauwernood gered
Rond een uur of 10 ‘s morgens wordt de baai gedurende een kwartier getergd door een korte onverwachte krachtige wind met vlagen van 35 knopen.
Een catamaran komt met de schrik vrij. Deze ligt na het losslaan van zijn mooring alweer stevig vast voordat het geweld losbarst. Dit is te danken aan de snelle reddingsactie van de Zanzitaxi .
Woensdag 5-juli:
Franse Zomerhit “Cho Cho Chocola” zet aan tot het kopen van chocolade
Supermarkten noteren een verkoopstijging van wel 30% van vrijwel alle soorten chocola. De pure chocola met amandel is echter het populairst.
Donderdag 6 juli:
Op drift geraakte boot, gespietst
Een Zweedse eigenaar heeft zijn boot voor langere tijd achter gelaten aan een mooring. Door foutieve bevestiging aan de mooring zijn de lijnen gaan schavielen en door gesleten.
Een achterliggende zeilboot heeft de ongelukkige boot opgevangen aan zijn boegspriet. De Rhapsoreporters zijn snel ter plaatse en hebben het ongeval in beeld gebracht.
Zaterdag 8 juli:
Favoriete Yoleteam Sara oefent voor Ronde de Martinique
Zaterdagmiddag Cul de sac du marin heeft men kunnen genieten van de capriolen van het zeilteam Sara. De mannen zijn in topconditie en zijn klaar voor de Ronde. Letterlijk op hun sloffen zeilen ze de baai door. Dat beloofd wat voor de echte wedstrijd.
Zaterdag 8 juli:
Restaurant Mango bay in de ban van
patatdief
Een echtpaar dat zich voordoet als toerist leidt nietsvermoedende restaurantgasten af. Terwijl de eén een foto maakt, grist de ander de patat van tafel. 🙂
Dinsdag 10 juli:
Kampeerseizoen is weer begonnen
Grote drukte op de camping bij Grande Anse des Salines, Het grootste en mooiste strand van Martinique
Weersverwachting van juli tot november:
Zon en regen wisselen elkaar gedurende de dag in een snel tempo af. Bootluiken gaan in hetzelfde tempo open en weer dicht.
De regen brengt even wat verkoeling. De zon daarna is meedogenloos. Direct na de regen plakt ze haar verstikkende warmte aan ieders lichaam. Wind komt uit het oosten met zo nu en dan een afwijking naar het zuiden of Noorden. Kruisjes op de Atlantische oceaan voorspellen harde tot zeer harde wind uit het Noordoosten draaiend naar een ongebruikelijke westelijke richting. De temperatuur loopt overdag op naar 30˚-33˚. ’s Nachts daalt de temperatuur naar een verfrissende 28˚. Tip van RHAPSOnews.nl-redactie: check dagelijks het weerbericht voor de laatste ontwikkelingen op www.noaa.gov of via de app:weather from NOAA
Horoscoop van maand: kreeft
De vroege kreeften (geboren voor 6 juli) laten het zware weer nu achter zich. Je huiselijk leven komt in rustiger vaarwater.
Als je jaar geleden met iemand in een bootje bent gestapt, laat je die nu niet meer gaan. Je ontdekt dat je niet meer zo vast zit aan materie en status als voorheen. Je bent een rijker mens met minder bezittingen dan een jaar geleden. Er zullen inspirerende mensen je pad kruisen. Je krijgt meer vrijheid om je werkzaamheden zelf vorm te geven die passen bij je capaciteiten. In de maand september heb je eindelijk meer tijd om familie en vrienden op te zoeken.
Pzzl
Raad welk wandelpad hier belopen is door Yachties
Quote
If I’m not on it, near it or looking at it, I’m dreaming of it.